Ett fågelkvitter per hål

Längs vår bana kan du inte bara njuta av golf i vacker natur – du kan också upptäcka några av våra mest omtyckta fåglar.

Fågelskådaren och författaren Peter Enström har med omsorg valt ut en fågel per hål, fotograferat dem och skrivit texterna som följer med varje art.

Vi tackar Peter varmt för detta fina bidrag till Fågelbro Golf & Country Club – en hyllning till naturen runt vår bana.

Hål 1. Koltrasten

En svart trastfågel med gul/orange näbb. Sången är välkänd för sina melodiska toner. Sveriges nationalfågel.

Hål 2. Ormvråken

En rovfågel med breda vingar, medelkort stjärt. Finns i ljusa faser samt i bruna. Ses oftast kretsande högt uppe i luften.

Hål 3. Gröngölingen

En grön hackspett med röd hjässa och svart haklapp. Flyger i bågflykt mellan trädstammar ropande ett gällt ”kly kly”.

Hål 4. Bofinken

En vanlig och färgglad tätting. Hanens buk är rödbrun och honans gråvit. Relativt oskygg. Sången är en fallande vacker ”truddelutt”.

Hål 5. Gulsparven

Stor som bofinken. Hanen gul på huvud och bröst, honan gul-brun-spräcklig. Sången känd som fallande ”ett-två-tre-fyr-fem-sex-sjuuu”.

Hål 6. Tranan

En stor graciös grå fågel med lång näbb, långa ben med huvud och hals mest i svart. Välkänd för sina höga rop och dansande rörelser i parningstid.

Hål 7. Trädlärkan

En ovanlig fågel med en mycket vacker melodisk sång. En liten kompakt brunspräcklig lärka som kommer tidigt om våren. Sällsynt.

Hål 8. Nötskrikan

En färggrann kråkfågel med både blått, svart och vitt i fjäderdräkten. Boplundrare med karakteristiskt läte. Ganska skygg.

Hål 9. Kajan

En liten kråkfågel stor som en Nötskrika med mörk fjäderdräkt och ljusa ögon med blå iris. Orädd och ses ofta vid stall och uteserveringar.

Hål 10. Sothönan

Vanlig insjöfågel. Svart fjäderdräkt och vit panna gör den lätt att artbestämma. Kommer tidigt om våren. Tuff och revirhävdande.

Hål 11. Björktrasten

En stor trast i flera färger och som gärna håller till i bebyggda trakter. Har fläckig bröstteckning och ett kraftfullt högljutt läte.

Hål 12. Knölsvanen

En stor vit vattenfågel med en karaktäristisk böjd hals. I flykten hörs ett vinande vingläte. Hanen har en stor svart knöl vid näbbens bas.

Hål 13. Svarthakedoppingen

En liten mörk dykfågel i insjöar och dammar med färggrann orange och röd huvudplym. En uthållig bråkstake.

Hål 14. Gråhägern

En stor grå vadarfågel, med lång hals och spjutliknande näbb. Skygg och ses oftast vid vattendrag och sjökanter.

Hål 15. Strandskatan

En svart/vit vadarfågel med lång rak orange-röd näbb och röda ben. Tar till flykten med ett skrikande ”kubiik” om man kommer för nära.

Hål 16. Gräsanden

En mycket vanlig andfågel. Hanen har grönt huvud om vår och försommar. Honan brunspräcklig. Båda med gul näbb och blå vingspegel.

Hål 17. Tofsmesen

En liten pigg mes med rejäl spetsig tofs på huvudet. Omisskännlig stannfågel numer. Har en munter drill och är ganska orädd.

Hål 18. Fiskgjusen

En rovfågel som lever enbart av fisk. Kommer i slutet av mars och flyger tillbaka till Afrika i slutet av september. Undersidan är ljus och ovansidan mörk. Vingspann 160 cm. Boet oftast högst upp i en tall.